نوجوانان و برنامه ای برای بهبود عملکرد آنها

ساخت وبلاگ

برنامه اي براي بهبود عملكرد نوجوان

   امروز هشتم آبان ،روز نوجوان است . براي آنها خيلي چيزها مي­توان گفت . يكي از اين چيزها، اين است كه آنها برنامه­اي براي زندگي داشته باشند و در اين برنامه بتوانند آينده خويش را ترسيم كنند. قصه فردا را از همين امروز مي بايد در قالب برنامه در زندگي آنها گنجاند.

هرچند اين مطالب را براي نوجوان نوشتم ، اما برحسب نياز به گونه­اي نوشتم كه براي خانواده ها هم مفيد است .

آينده و دستيابي به آينده شيرين ، بهترين چيزي است كه مي توان به آنها هديه داد . اگر كمي به دقت فكر كنيم ، مي بينيم كه نوجوانان مهمترين ثمره خود ما هستند كه حداكثر  در 15 سال آينده زمام امور را بدست مي گيرند. طبيعي است كه ما در آينده از خدمات آنها بهره مند مي شويم. براي ما كه در سن 40 سالگي قرار داريم ،بازنشستگي ما با سبك كاري آنها آغاز مي شود. به عبارت ديگر ،زندگي ما را آنها رقم مي زنند و آنها هستند كه مي توانند آينده اي بهتر براي ما بسازند . پس ماهم بايد  از همين امروز به آنها بينديشيم و براي آنها برنامه داشته باشيم . اگر قرار است كه آنها به پيران و پيشكسوتان احترام بگذارند، ما چه برنامه اي براي اين مهم داريم .

تعيين هدف

هرنوجواني نيازمند داشتن هدف و هدفگذاري دربرنامه زندگي است . در اين برنامه مي بايست چندچيز زندگي بگنجد كه در كشور ما يكي قبولي در كنكور است .مي­توان چند برنامه مفيد را براي يك نوجوان به شكل زير ترسيم كرد.

1-              قبولي در كنكور

2-              تقويت قواي جسماني

3-              تقويت روحيه تعامل و با خانواده بودن

4-              تقويت روحيه شادابي و برنامه براي بازي با ديگران

5-              كمك در امور منزل

سياست

نوجوان مي بايست بداند براي اجراي برنامه هايش ، سياست داشته باشد. سياست به معني اينكه تدبيري  از پيش انديشيده شده براي اجراي برنامه . روش و نحوه اجرايي شدن برنامه نيازمند تدبير است كه همكاري و تعامل را لازم دارد.  پس :

-        همكاري با معلم و خانواده  در مشاوره تحصيلي موثر است

-        تعامل با خانواده و گفت وگو با والدين در انتخاب دوست و آينده اي بهتر موثر است

برنامه

برنامه براي هركسي مبناي عمل است . بدون برنامه نه مي­توان آينده­اي شيرين داشت  ونه موفقيتي را رقم زد. پس در نوشتن برنامه بايستي يادمان باشد كه  چه كاري را در چه زماني مي­خواهيم انجام دهيم .

-        يك برنامه براي زمان مناسب مطالعه بايد نوشت كه بهترين زمان يادگيري است

-        انجام ورزش صبحگاهي و شامگاهي در برنامه هر نوجواني مي بايست باشد

-        مطالعه چند كتاب مفيد و شركت در ورزش ها و يا محيط هاي مهيج و دلپسند مورد نياز هر نوجواني است 

-        كار در منزل يا امور مرتبط با خانواده

-        پي گيري كارهاي محوله

-        جدول زماني اجراي برنامه

-        اين جدول كاربردي بوده و نوجوان مي بايست ياد بگيرد كه بتواند اين برنامه را پياده كند.

-        اين برنامه متناسب با نوجواني كه مدرسه­اش هميشه بعدازظهري است تدوين شده . شما مي­توانيد متناسب با نياز خودتان با اين زمان ها ، استاندارد تعيين كنيد . منتهي بايد دانست كه بخشي از نيازها ممكن است در دل يك برنامه ديگر بگنجد كه نيازمند جابجايي هستيد.

-        ارائه يك برنامه عملي :

-        بيش از همه بايستي بدانيم كه نياز يك نوجوان دانش­آموز كيست . بعد مي توان با گفت و گو و تعامل با وي يك برنامه نوشت .

-        من معتقدم كه يك دانش آموز موفق به 9 چيز نياز دارد .

-        1- خواب كافي و مناسب  : يك نوجوان در اين سن نيازمند خواب كامل در شبانه روز هست. در اين سن، فرد نيازمند رشد كافي است و براي رشدكافي ، نيازمند حداقل 7 ساعت خواب است كه به  وي انرژي انجام كارهاي مختلف را بدهد .

-        2- فرصت تحصيل و مدرسه رفتن  : هر دانش آموز حداقل 5 ساعت از اوقات شيرين زندگي را در طول ايام روز و 35 ساعت در هفته را  به تحصيل مي پردازد. پس نيازمند كه وقت­شناسي خودش را در امور منزل بدرستي انجام دهد.

-        3-مطالعه مناسب  : در دنياي امروز مطالعه ويادگيري ، اساس زندگي است . هر روز ما با دنيايي از اطلاعات روبرو مي شويم كه مي بايست درست انتخاب كرده و به مطالعه آن بپردازيم. مطالعه روزانه نياز يك دانش­آموز است و نمي توان بدون مطالعه آينده اي روشن برا ي وي ترسيم كرد. هر دانش آموز نيازمند دو نوع مطالعه است . يك بخش مربوط به مدرسه است كه مي بايست به آماده سازي تكليف خويش بپردازد و ديگري مطالعه مفيد براي زندگي كه يك نوع يادگيري است .

4-ورزش كافي : ورزش هدفمند  ومتناسب با نياز يك شخص از ضروريات يك نوجوان است . قهرمانان هركشوري از همين سنين نوجواني مشخص مي شود . پس مي توان اين دوران از زندگي را بهترين دوران براي ورزش حرفه اي دانست .  منتهي جوانان بايد بدانند كه بسياري از انتخاب شغل هاي ديگر در جامعه نيازمند ورزش معمولي براي تندرستي است و نمي­توان به ورزش حرفه­اي براي همه جوانان در اين سنين فكر كرد . منتهي ورزش براي سلامت جسم در اين سنين بسيار نياز است كه نقص اسكلتي پيدا نكرده و جسم نيرومند براي آينده داشته باشند.

5-تفريح لذت بخش  : نشاط و شادابي نوجوان با تفريح هم بدست مي آيد . نمي توان اين مورد  را كنار گذاشت. نوجوان بايد بداند كه تفريح به معناي تخريب نيست بلكه فرصتي است براي بدست آوردن انرژي بيشتر و آشناشدن با مواهب طبيعي ديگركه خداوند به ما ارزاني داشته  است . بخصوص در اين سنين نوجوان نيازمند ارتباط سالم با همسالان است كه بايستي برنامه­اي درست در اين زمينه داشت كه همسالان درست انتخاب شده تا عامل رشد و موفقيت فرد شوند .

-        6-عبادت  :برا ي ما كه مسلمانيم، عبادت تعريف خاص دارد. اما بايستي به عبادت با نگاه ديگري نگريست كه انسان مي بايست به آن توجه كند. عبادت ،يعني فرصتي براي تفكر و انديشيدن در باره خلقت و بجا آوردن فرايضي كه رابطه ما را با معبودمان (خالق ) بيشتر مي كند و از طرف ديگر زمينه­اي را فراهم مي­سازد كه با مردم نيز خدايي برخورد كنيم. نوع رابطه اي كه خداوند دستور داده است. در اين عبادت ،رابطه انسان با خودش هم مي بايست روشن شود كه در قالب تزكيه نفس تعريف مي شود كه در اين سنين ، بسيار ارزشمند است كه نيازمند توجه به كتابهاي مستقل در اين زمينه است .

7-تعامل با ديگران و خانواده : تعامل اساس رشد نوجوان براي اجتماعي شدن است. در اين تعامل فرد ياد مي­گيرد كه چگونه خود را عرضه كند و به رشد خودش هم كمك كند. همچنين در اين تعامل فرد همچون آيينه به خود نگريسته و به تماشاي نقاط قوت و ضعف خويش مي­پردازد. تعامل باعث مي­شود كه فرد كم كم اجتماعي شده و در اين فرايند ،ذره ذره ، ارزش­ها را دروني كند. به گونه­اي كه زمينه پذيرش ارزش­ها  براي وي فراهم مي­شود.

-        تعامل مزاياي گوناگوني دارد كه بخشي از آن تنظيم انتظارات يك شخص با ديگران است و در اين تنظيمات ، ياد مي گيرد كه چقدر انعطاف داشته باشد. بدون انعطاف ، نمي­توان فرد را آماده براي انجام كارهاي بزرگ كه در سنين بعدي از وي مي خواهند ،ديد .

-        وزن هر تعاملي برابر نيست. رابطه دوستي در اين تعامل وزن بالايي دارد.به گونه­اي كه وي  فكر مي­كند كه هرامري را كه  همسالان تاييد مي­كنند ،ارزشمندتر است اما اينطور نيست و نوجوان بايد بداند كه همسالان او به اندازه خود وي اطلاعات دارند و نمي­توان نظرات آنها را بر ديدگاههاي سنجيده معلمان يا خانواده ترجيح داد.يكي از سختي هاي دوره نوجواني ،فهم همين موضوع است كه انحرافات جوانان آينده را بيشتر مي كند .اگر به سنجه درست دراين سن رسيد ، در آينده موفق خواهد بود . هرچند نوجوانان زيادي هستندكه اطلاعات دقيق تري از زندگي دارند.

-        رابطه درست با پدرومادر از سنگيني خاصي برخوردار است. سركشي هاي نوجواني با پدر ومادر بيشتر از ديگران است واين ناشي از حضور هميشگي پدر و مادر در امور نوجوان است .نوجوان مفهوم حق را كمتر درك مي كند اما بايد بداند كه رشد خود را بيش از همه مديون آنهاست و لذا تنظيم رفتار درست و تفكر درست در اين زمينه ،بيش از همه مورد نياز است و نمي تواند درك كند كه در نگاه پدر و مادرش ،چقدر ارزش دارد. پدرومادري كه ثانيه هاي زندگي خويش را براي رشد وي كنار گذاشته اند تا او به  كمال برسد و بسياري از مشكلات از همين درك درست از والدين بدست مي آيد. نوجوان بايد بداندكه تعامل درست با خانواده هم اساس رشد وي در آينده است . 

8-كار در منزل :براي بسياري از نوجوانان ، زندگي با كار شروع مي شود. اين شيوه زندگي مزاياي خودش را دارد. تجربه خود ما بعد از 25 سال نشان مي دهد كه كاركردن در دوره نوجواني نه تنها مفيد بوده بلكه عاملي براي تفكر بيشتر در زندگي و مشاركت در همه بخش هاي يك جامعه مي­شود.به گونه اي امروز احساس مي كنيم كه اگر اين كارها نبود ،رخوت وسستي تمام وجود مارا مي­گرفت و بيشتر متوقع بوديم تا عنصري از كار .كاركردن در دوره نوجواني ، شخص را براي زندگي كاري فردا آماده مي سازد.   

9-گفت و گو با خويشتن :

خويشتن­شناسي، بزرگترين درسي است كه هركس، بخصوص نوجوانان در اين سنين ياد مي­گيرند.خويشتن شناسي از همان سنين كودكي در فرد رشد مي كند و در نوجواني به اوج خود مي­رسد. فرد در اين فرايند،كه يك واكنش نسبت به اعمال و رفتار خود است، حساس مي شود و بيشتر از ديگران به سرو وضع خود مي­رسد و حتي ساعت­ها در جلوي آينه قرار مي­گيرد تا تصوير مناسبي از خود بدست آورد و متناسب با اين خويشتن شناسي به «ارائه خود» مي پردازد.به اين معني كه از خود عكس العمل نشان مي­دهد. اما نوجوان بايد بداند كه بخشي از  شناخت خود،ظاهر است و بخش اساسي آن در درون اوست كه رفتار و ظاهر اورا شكل مي­دهد و بايستي به ذهن و رويدادهاي ذهني خودش هم توجه كند كه ممكن است  حاصل تكبر و غرور باشد و يا اينكه تصوير كوچكتري از خودش بدست آورد كه ممكن است به «خودكم بيني» برسد كه آن وقت نيازمند به كمك ديگران ، از جمله مشاوران دارد و يا  ممكن است عامل گمراهي و كج انديشي نسبت به خودش هم شود كه سخت تراست . پس خويشتن شناسي نيازمند توجه به ارزيابي از  خود، از اعمال روزانه نيز مي­باشد. فرد مي­بايست ياد بگيرد كه باخودش مثل يك شخص بيروني برخورد كند و به ارزيابي اعمال خود بپردازد.اين حالت كار سختي است اما مي تواند با گفت و گو با خود به تمرين بپردازد. در اين شيوه مي­بيند كه داراي نقاط قوت وضعف هاي زيادي است. اگر به ضعف­هاي خويش آشنا نشود ، در بلندمدت مانع رشد وي در مسير زندگي شده وعاملي براي ضعف در تحصيل و  بيراهه رفتن است . و اگر نقاط قوت خويش را نشناسد هم نمي تواند در آينده خويش اثرگذار باشد. پس لازمه هر موفقيت در اين امر ،گفت وگو با خود وشناخت نقاط قوت و ضعف وديدن خود همچون شخص بيروني است .

خويشتن شناسي باعث مي­شود كه فرد ،«خودانگاره» خويش را قوي تركرده ودر تعامل با محيط موثرتر عمل كند.بهترين زمان براي گفت­وگو باخود، زماني است كه فرد كه هيچ رسانه ديگر(تلويزيون ،كتاب ، موبايل و ...) گوش نمي­دهد و فرصت دارد كه به ارزيابي اعمال خويش بپردازد. در اين زمان كه معمولا يك ساعت قبل از خواب است­، زمان مناسبي است كه مروري بر اعمال روزانه خود داشته باشد و هنرمندانه به پالايش و تصفيه خويشتن بپردازد.

-        برنامه يك دانش آموز موفق در طول يك روز يا هفته  

شماره

موارد

زمان

تعيين  روزانه

تعيين هفتگي

1

خواب

از  شب 12 تا 8 صبح

7 ساعت

49 ساعت

2

مطالعه

از 10 تا ا2

از 10 تا 12 شب

3

21 ساعت

3

كار

 كمكي در منزل

بر اساس يك كاري كه مي توان فكر كرد.

2

14 ساعت

4

ورزش

6-7 عصر و

8-9 صبح

2

14 ساعت

5

تفريح

يك روز جمعه به همراه خانواده يا ...

1

7

6

تعامل با ديگران(دوست ،عمه ، خاله ، عمو، دايي و...

 

2

14

7

عبادت

براساس نياز

1

7

8

گفتگو با خويش

بر حسب فرصت

1

7

9

متفرقه (حضور در مدرسه و.. تلويزيون و.....)

 

5

35

 

جمع

 

24

168

-         

 

آغاز...
ما را در سایت آغاز دنبال می کنید

برچسب : نوجوانان,برنامه,بهبود,عملکرد, نویسنده : 3mhaghaz7 بازدید : 160 تاريخ : سه شنبه 14 شهريور 1396 ساعت: 16:03